فهرست مطالب مهم
مشکل کراس بایت چیست؟
زمانی که دندان های فک پایین و فک بالای فردی با هم هماهنگ و هم راستا نباشند می گویند او دچار کراس بایت شده است. این مشکل در اکثر افراد ژنتیکی است. اما می تواند در بعضی افراد غیر ژنتیکی نیز باشد. به گونه ای که اگر دندان های دائمی یک کودک قبل از دندان های شیری او بیرون بزنند، او دچار مشکل کراس بایت خواهد شد. در این مقاله قصد داریم درباره مشکل کراس بایت و انواع آن صحبت کنیم پس با ما در سایت دکتر قاضی همراه باشید.
انواع کراس بایت
به طور کلی سه نوع کراس بایت خلفی و قدامی و گونه ای وجود دارد. دو نوع خلفی و قدامی رایج تر از نوع گونه ای هستند در ادامه به توضیح هر کدام از آنها می پردازیم:
کراس بایت قدامی
زمانی که فردی دندان های جلویی فک بالایش، پشت دندان های فک پایینش قرار گرفته باشند، می گویند این فرد دچار کراس بایت قدامی است.
کراس بایت خلفی
این مشکل دقیقا برعکس کراس بایت مقدامی است. به طوریکه در کراس بایت خلفی دندان های جلویی فک بالایی روی دندان های جلوی فک پایین قرار گرفته اند.
کراس بایت گونه ای
این مورد بسیار کم دیده می شود. اما زمانی فرد دچار این مشکل می شود که دندان های یک طرف به سمت گونه کشیده می شوند. در این شرایط دندان های فک بالا وپایین باهم هم خوانی ندارند و روی هم نیستند.
علت به وجود آمدن کراس بایت در بعضی افراد چیست؟
همان طور که در بالاتر گفته شد علت اصلی و مهم این مشکل، ارث و ژنتیک است. اما دلایل دیگری نیز وجود دارند که باعث می شود مشکل کراس بایت برای فرد به وجود بیاید. این دلایل عبارتند از:
عقب افتادن رویش دندان ها
معمولا در همه افراد ابتدا دندان های شیری در دوران کودکی رویش کرده. بعد از مدت چندین سال (حدودا هفت سالگی) این دندان ها می افتند. سپس دندان های اصلی و دائمی به جای آنها رویش می کنند. اما در بعضی از افراد ممکن است قبل از افتادن دندان شیری، دندان های اصلی بیرون بزنند. این امر باعث می شود که دندان های فک بالا و فک پایین با همدیگر همخوانی نداشته باشند و مشکل کراس بایت برای فرد به وجود بیاید.
نفس کشیدن از دهان
هنگامی که ما از بینی خود نفس می کشیم، زبان کاملا استراحت می کند. به همین دلیل هیچ گونه فشاری به دهان و دندان وارد نمی شود. بعضی از کودکان هستند که به جای تنفس از بینی، از دهان خود نفس می کشند. این کار باعث می شود لوزه های آن ها متورم شده و زبان تحریک شود و کودک زمانی که می خواهد نفس بکشد، زبان خود را به سقف دهان و دندان هایش برند. این امر نیز ممکن است کودک را دچار مشکل کراس بایت کند.
مک زدن انگشت شصت
بعضی از کودکان عادت دارند انگشتان خود به خصوص انگشت شصت را مک بزنند. این کار ممکن است برای آنها خوشایند بوده و به یک عادت تبدبل شود اما مشکلات زیادی را برای کودک به وجود می آورد. مکیدن انگشتان باعث می شود که عرض سقف دهان خیلی کمتر شده و باعث تغییر در رشد فک بشود و کودک را دچار مشکل کراس بایت بکند.
کراس بایت چگونه درمان می شود؟
افرادی که دچار این مشکل شده اند نگران نباشند چرا که هر چقدر مشکل کرایس بایت دندان ها زیاد باشد، قابل درمان است. متخصص به راحتی می تواند این مشکل را رفع کند. اگر چه این درمان ها ممکن است کمی برای بیمار درد آور باشد اما با استفاده از این ها می توان کراس بایت را درمان کرد.
درمان های کراس بایت ها عبارنتد از:
- اکسپندر یکی از روش های درمان کراس بایت است. اکسپندرهایی که برای بزرگسالان است و با اکسپندرهای کودکان تفاوت دارد.
- استفاده از روش ارتودنسی ثابت یا بریس که بیشتر در کودکان استفاده می شود.
- پالاتال اکسپندر که یک نوع دستگاه ارتودنسی است که آن را به سقف دهان می چسبانند تا سقف دهان را عریض تر کند.
- جراحی کردن فک که دراین عمل متخصص فک بالا و پایین را باهمدیگر، هم تراز می کند و سقف دهان را وسیع تر می کند.
اگر کراس بایت را درمان نکنیم چه اتفاقی برای فرد می افتد؟
کراس بایت عواقب زیادی برای فرد دارد که تشخیص و درمان کردن آن از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. کراس بایت درسنین کودکی به راحتی قابل تشخیص است. این مشکل نشانه های مشخصی دارد. نظر همه متخصصان در مورد روش جراحی کراس بایت و سن درمان کردن این عارضه یکسان نیست. متخصصان نظرهای متفاوتی در مورد این موضوعات دارند. اما به طور کلی همه آن ها اصرار بر درمان مشکل کراس بایت دارند و دلیل اصرار آن هابه خاطر این است که اگر مشکل کراس بایت را حل نکنیم ممکن است با مشکلات دیگری روبرو شویم. این مشکلات عبارتند از:
- سردرد
- به وجود آمدن مشکلات در گفتار و جویدن غذا
- عفونت کردن لثه ها ویا پاره شدن آن ها
- به وجود آمدن درد در گونه و دندان ها
- بیمارانی که این مشکل را دارند نمی توانند به خوبی کلمات را تلفظ کنند.
آیا با استفاده از ارتودنسی میتوان کراس بایت را درمان کرد؟
افرادی که مشکل کراس بایت آن ها خیلی شدید نیست، می توانند برای درمان از روش ارتودنسی استفاده کنند به خصوص اینکه با استفاده از اردتونسی ثابت می توان این مشکل را کاملا حل کرد. همچنین کودکانی که هنوز فک آن ها رشد نکرده را میتوان با ارتودنسی مشکل کراس بایت آن ها را به راحتی و بدون نیاز به جراحی درمان کرد. البته باید توجه داشت که این درمان در طولانی مدت جواب می دهد وحدودا دو سال زمان می برد تا کاملا درمان شود.
استفاده از عمل جراحی برای درمان کراسبایت
زمانی که متخصص برای شما از وسیع کننده کام استفاده کرد و مشکل حل نشد، باید از عمل جراحی فک برای از بین بردن این مشکل استفاده کرد . این نوع جراحی بیشتر در بزرگسالان انجام می شود به طوریکه جراح در طی این عمل ،استحوان فک را شکسته و آن را جابجا می کند تا این مشکل حل شود. جراحی فک یکی از سریع ترین راه درمان مشکل کراس بایت شناخته شده است. اما بهتر است بدانید دوره نقاهت بیشتری دارد.
بدون دیدگاه