فهرست مطالب مهم
درد مفصل فک
مفصلی که موجب اتصال فک پایین به جمجمه می شود، در دو طرف سر قرار دارد. این مفصل در گیجگاهی فک و در مجاورت گوش ها می باشد. این مفصل در غذا خوردن و حرف زدن و حرکات فک، نقش بسزایی دارد. با نام مفصل گیجگاهی فکی نیز شناخته می شود. همچنین برای مشکلات و اختلالات مربوط به فک از واژه سه رواژه نیز استفاده می کنند. غالبا این مشکلات فکی، موجب ایجاد درد در فک و صورت و تحلیل عملکرد های نام برده می شود. اما با درمان این مشکلات و تشخیص عوامل بروز آن، درد گیجگاهی فکی رفع می شود. در این مقاله با درد مفصل فک آشنا خواهید شد.
برای استفاده از خدمات ایمپلنت در سعادت آباد با تیم دکتر قاضی در ارتباط باشید.
دلایل بروز درد در فک
علل متفاوتی برای بروز این گونه درد ها در قسمت های مختلف فک می باشد. در ادامه به برخی از این دلایل اشاره خواهیم کرد.
- آرتریت یکی از دلایل بروز این درد ها می باشد.
- ساییدگی مفصل فک، که بر اثر از بین رفتن دندان ها و یا عوامل محیطی رخ می دهد.
- دندان قروچه و یا اعمال فشار بر روی دندان ها که موجب تحلیل فک می شود.
- اختلالات و نقایص مادرزادی که گاها به صورت موروثی می باشد.
- ارتودنسی دندان ها و عدم تنظیم فشار مناسب بریس ها بر دندان ها
- کشیدگی و بروز حالت های غیر استاندارد بر صورت
- اضطراب و استرس های طولانی مدت که بر حالت صورت تاثیر گذار است.
- رژیم غذایی نامناسب و مصرف غذاهایی که بر فک فشار وارد می کند.
- خواب نامنظم که به طور مستقیم بر حالات چهره و صورت اثر منفی می گذارد.
برای بهره مندی از خدمات دندانپزشکی اورژانسی در سعادت آباد با کلینیک پرهام دکتر قاضی تماس بگیرید.
نشانه های بروز درد مفصل فک
درد های مفصلی و گیجگاهی فک، از شدت های متفاوتی برخوردار هستند. در برخی افراد شدت این درد ها به میزانی است که متوجه جدیت بیماری نمی شوند. در برخی افراد درد های بسیاری موجب مراجعه آن ها به متخصص و مراکز درمانی می شود. اما به طور کلی نشانه هایی برای تشخیص اولیه این بیماری وجود دارند.
- احساس درد و ناراحتی در قسمت های از صورت و گردن
- خشک بودن عضلات فک و صورت که موجب اختلال در عملکرد آن می شود.
- عدم اعمال حرکت در مفصل فک، به گونه ای که پیش از آن امکان پذیر بوده است.
- عدم توانایی در اعمال حرکت و قفلی فک
- بروز صداهایی در مفصل فک در هنگام حرکت
- بروز اختلال بایت و عدم قرار گیری مناسب و هم ترازی دندان ها
هر کدام از علائم گفته شده ممکن است در یک طرف صورت بروز کنند. گاهی هر فرد از چندین نشانه مذکور رنج می برد. گاهی تنها یکی از علائم قادر به ایجاد درد های طاقت فرسا می باشد.
درد مفصل فک چگونه تشخیص داده می شود؟
زمانی که فرد برای معاینه به متخصص مراجعه می کند. علائم و نقاط دردناک فک بررسی می شوند. وجود حساسیت ها و التهابات مفصلی نیز ارزیابی می گردد. آزمایش های موجود قادر به تشخیص این بیماری ها می باشند. آزمایش هایی نظیر رادیو گرافی، سی تی اسکن و ام آر آی برای تشخیص بیماری مناسب هستند. با انجام این گونه از آزمایش ها، وضعیت استخوان ها و بافت های مفصلی مورد بررسی قرار می گیرد. در صورت هر گونه مشکلی، عکس های آزمایشات کمک کننده هستند. همچنین مشکلاتی که در ساختار فک بروز می کنند، در عکس های رادیوگرافی قابل تشخیص می باشند. بنا براین متخصص معالج با استفاده از آن ها، نقاط قابل درمان را شناسایی می کند.
عمل جراحی برای درد مفصل فک
درمان های متفاوتی برای این گونه بیماری ها در دسترس هستند. انتخاب نوع درمان بستگی به وضعیت و شدت بیماری و همچنین تشخیص پزشک دارد. درمانی هایی نظیر آرتروسنتز، تزریق و جراحی باز مفصل و…
راه های پیشگیری از اختلالات گیجگاهی فکی
این بیماری همان طور که گفته شد، علائم و دلایلی نظیر نقایص مادرزادی و اختلال بایت دارد. بنا براین پیشگیری از آن چندان کار راحتی نیست. اما ترک عادت هایی نظیر دندان قروچه تاثیر بسزایی در عدم بروز آن دارد. افرادی که دندان قروچه می کنند علاوه بر ابتلا به این بیماری ها، موجب از بین رفتن دندان ها نیز می شوند. با استفاده از محافظ های دندانی و یا قرص های شل کننده عضلانی، به تشخیص پزشک تا حدودی قادر به رفع این مشکلات می باشند. با مصرف نکردن غذاهایی که به دندان ها و مفصل فک، آسیب می رسانند، قادر به جلوگیری از آن می باشند.
درمان های متفاوت برای درد های مفصل فک
اسپلینت یکی از راه های مقابله با این اختلالات می باشد. این وسیله با قرار گیری در دهان موجب اعمال فشار کمتری بر فک در هنگام دندان قروچه می شود.
فیزیوتراپی یکی از روش های درمانی موثر در بسیاری از بیماری ها می باشد. با این درمان حرکات مفصلی فک قابل کنترل خواهند شد.
در برخی موارد با انجام ورزش های مربوط به فک نیز درد های مفصلی فک قابل درمان هستند. برای افرادی که دچار در رفتگی فک شده اند، انجام ورزش ها الزامی است.
انجام حرکت های رو به جلو و رو به عقب در فک، موجب بازیابی حالت استاندارد آن خواهد شد. این گونه حرکات علاوه بر قدرت بخشیدن به عضلات فک، اختلالات جزئی را کاهش می دهد.
رژیم غذایی مناسب برای درمان درد های مفصل فک
استفاده از رژیم غذایی مناسب، برخلاف عقیده بسیاری از مردم، تاثیر بسزایی در درمان این عارضه دارد. در این گونه مواقع، افراد با مصرف غذاهای سخت نه تنها درد مفاصل را افزایش می دهند. بلکه موجب عدم بازیابی ساختار فک نیز می شوند. با مصرف غذاهای نرم، استخوان های فک قادر به ترمیم بافت های خود می باشند. در این حالت قسمت های تحلیل رفته تا حدودی بازسازی خواهند شد. بنا براین استفاده از غذاهایی مانند ماست، پروتئین های گیاهی و حیوانی، برنج های نرم، سوپ های پروتئینی و آب میوه ها، بسیار مفید هستند.
تاکید بر مصرف پروتئین به دلیل کمک در ترمیم استخوان هاست. زمانی که فرد با استفاده از آب میوه ها و پروتئین، میزان این مواد مغذی را در بدن افزایش می دهد، ساختار استخوان ها بهتر شکل می گیرند. چرا که پیش از آن این مواد مغذی در بدن برای ترمیم استخوان های فک و این عارضه موجود، مصرف شده اند.
بدون دیدگاه